Gazpacho

Marijke Smudde

Marijke Smudde

Zorgteam Costa Brava

Gazpacho, de koude tomatensoep, is een Spaans (voor)gerecht. Je spreekt het uit als gaz-PAT-sjo. Het is een koude soep van rauwe groenten en kruiden. Gazpacho is de bekendste soep uit de Spaanse keuken. Een koude soep smaakt voor veel Nederlanders de eerste keer wat vreemd. Maar op een snikhete dag is er niets verfrissender dan een goed gekoelde kom gazpacho. En dan is het idee dat soep eigenlijk warm hoort te zijn al snel vergeten. De naam komt mogelijk van het Latijnse woord caspa, dat ‘kleine stukjes’ betekent

De Spanjaarden zien gazpacho als een soort verlengde van hun medicijnkastje. Of je nu een verkoudheid, griepje, kater of liefdesverdriet hebt, gazpacho maakt alles beter. Het is een super gezond gerecht want het wordt gemaakt met verser dan verse zomerse ingrediënten 90 % groenten. Daardoor is Gazpacho is een bron van vitaminen en mineralen.

Mineralen die we verliezen door transpiratie. Daarom is Gazpacho ideaal als dorstlesser en het lekkerst als je hem ijskoud drinkt.

Recepten van zelfgemaakte gazpacho staan voldoende op internet maar ook de pakken in de supermarkt zijn goed en lekker en komen heel goed uit de testen.  Deze pakken kunnen echter wel meer zout bevatten en voor wie dat niet wil of mag  gaat er niets boven de zelfgemaakte soep.

Bekijk hier een recept van de website Leuke Recepten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuwsberichten